donderdag 26 februari 2009

La Muscleria (restaurant) - bijzondere plekken in Barcelona


Zeg ken jij de mosselman, de mosselman, de mosselman? Ja, ik ken de mosselman die woont in Barcelona. Als je een liefhebber bent van deze schaaldiertjes zit je bij la Muscleria gebakken. Mmm...gebakken mosselen zijn trouwens ook erg lekker. En dat dit beestje rijk is aan vitaminen, proteinen en mineralen is helemaal mooi meegenomen. Dat betekent dat wij nog meer reden hebben om af en toe een bezoekje te brengen aan dit restaurant. Zo heb ik ze het liefst; de Belgische frieten met het mosselpannetje gevuld met soepgroenten waarbij de mosselen heerlijk badderen in de witte wijn. Maar je wilt niet altijd hetzelfde en soms heb je wel eens zin in iets anders. Gelukkig raak je bij la Muscleria niet snel verveeld met de dertig verschillende mosselgerechten van op z'n Hollands, met roquefort kaas, op basis van bier tot pikant. Heb jij nu ook trek gekregen? Ik kan me niet voorstellen dat er geen enkele mossel bij zit die je lekker vindt? En je kan de mosselen tegenwoordig ook afhalen.

Mosselweetje: Wisten jullie dat een Galisische mossel 8 maanden doet om 7cm groot te worden dit in tegenstelling tot de Engelse en Canadese Mossel die daar gerust 4 of 5 jaar over doen. De overheerlijke groene Nieuw Zeelandse mossel doet er 18 maanden over om 10cm te bereiken voordat hij op de markt verkocht kan worden.

Adres: C/ Mallorca 290 (esquina Bruc)
Metrolijn 4 en 5, halte Verdaguer

Foto:http://www.demorgen.be/static/FOTO/pe/14/10/9/art_large_452499.jpg
Foto: http://www.bcnrestaurantes.com/Eng/img/tarjeta/la-muscleria-2.gif
Homepage: www.lamuscleria.com

woensdag 25 februari 2009

Het Spaanse carnaval - feesten


Carnaval valt of in februari of begin maart. (afhankelijk van de datum van Pasen) Pasen is altijd de eerste zondag na de volle maan na 21 maart. Carnavalszondag is altijd zeven weken voor Pasen. De winter loopt ten einde en de vastentijd staat voor de deur. Carnaval eindigt op of net na Aswoensdag met de begrafenis van de Sardien, waarbij een nep Sardine, de winter voorstelt, wordt begraven of verbrand.

Nee, ik heb de Spanjaarden nog niet zo goed de polonaise zien dansen als de Nederlanders. Maar vanaf de achttiende eeuw werd er in Spanje al carnaval gevierd. Echter toen Franco de macht overnam werd carnaval verboden, hij was namelijk bang dat de mensenmassa zich tijdens het feesten tegen hem zou keren. Vanaf dat moment konden de mensen alleen maar in het diepste geheim carnaval vieren. In de jaren zestig stonden de autoriteiten het feest met tegenzin toe, maar niet alle teksten van de carnavalsliederen mochten worden gepubliceerd. Na de dood van de dictator is carnaval weer officieel toegestaan. Op de dag van vandaag is het vooral in Santa Cruz, Tenerife, carnaval een groot feest waarbij de mensen verkleedt dagen- en nachtenlang de straat op gaan en uitbundig vieren met eten, drank, muziek en dans. Naast de eigenlijke feeststoet, is het hoogtepunt van de viering het verkiezingsgala van de carnavalskoningin op het podium van de Plaza de Espana. De dag na de stoet, wordt een kartonnen “sardien” zo groot als een volwassen walvis verbrand, als afscheid van carnaval en ter aankondiging van de vastenperiode. Vele duizenden aanwezigen, verkleed als zwarte weduwe, priester, monnik, bisschop of zelfs paus, zeggen rouwend definitief vaarwel aan het voorbije carnaval en bereiden zich voor op de religieuze vastentijd. Verder kent Cadiz, (zuid Spanje) de oudste carnavalstraditie, dit wegens de havenconnectie die de stad tijdens de Middeleeuwen had met Venetie. De voorbereidingen beginnen al een jaar vantevoren voor het negendaags feest met traditionele processies. Sommige beweren dat Cadiz de derde grootste carnaval heeft ter wereld, na Rio de Janeiro en Trinidad. Tot slot hebben wij het carnaval in Sitges, waar vooral homoseksuelen op af komen. Maar natuurlijk zijn er nog meer plaatsen in Spanje die dit feest niet aan zich voorbij laten gaan.


Film: www.youtube.com (laverdellada)
Foto: www.casacampana.com
Bron: http://www.scholieren.com/werkstukken/28859

maandag 23 februari 2009

Matador (Pedro Almodovar) - films


Angel vereert de uitgerangeerde matador Diego, terwijl hij geen idee heeft wat Diego voor geheimen verbergt. Hoewel Angel niet tegen bloed kan, moet Diego hem opleiden tot stierenvechter. Om zijn 'mannelijkheid' te bewijzen verkracht Angel Diego's vriendin Eva. Niemand gelooft hem echter als hij de verkrachting bekent, dus besluit hij zijn misdaad interessanter te maken door een reeks moorden te bekennen. Moord en dood blijken op veel mensen in Angel's omgeving een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit te oefenen. Met o.a. Antonio Banderas, Carmen Maura, Assumpta Serna en Nacho Martinez

Bron: Dvd box Pedro Almodovar collection 1
Film: www.youtube.com (lamalaeducacion)
Foto: http://bostonist.com/attachments/rickbang/Matador.jpg

Documentaire 'When the Moors ruled Spain' deel VI - geschiedenis


Voor wie zich interesseert in de geschiedenis van Spanje zal de documentaire 'When the Moors ruled Spain ' erg indrukwekkend vinden. Spanje heeft vele eeuwen van moslimcultuur gekend, maar aan het einde van de Middeleeuwen werden de Moren langzaam maar zeker door de Christenen verdrongen. In 1492 werd de laatste Moorse dynastie verjaagd uit Granada. Daarna viel Spanje ten prooi aan de macht van de koning, de kerk en de inquisitie. Overal in Spanje vindt men echter nog monumenten van de prachtige Moorse cultuur. When the Moors Ruled in Europe duurt in totaal een uur en 42 minuten, vandaar dat deze documentaire in 11 delen is opgesplitst en zal de komende maand deel voor deel geplaatst worden.
Veel kijkplezier!

Bron: www.nwo-info.nl
Foto: www.moorsgate.com/category/history/

Film: www.youtube.com (5953056)

dinsdag 17 februari 2009

' s werelds beste topkok komt naar Nederland - culinair


Ik sprong een gat in de lucht toen ik hoorde dat topkok Adrià Ferran naar Nederland zou komen. Nog altijd staat het eten bij zijn restaurant El Bulli en natuurlijk om hem te mogen zien werken hoog op mijn wensenlijstje. Helaas is dat niet zo makkelijk omdat hij zo een 400.000 aanmeldingen per jaar ontvangt. Nu eindelijk zou mijn droom een stukje dichterbij komen, waar het niet dat de kaartjes voor de lezing in een mum van tijd waren uitverkocht. Alsof het ging om een popster zo zegt Tijno Verkerke van M-Visible waar de kaarten voor de lezing en de boekpresentatie van zijn nieuwe boek 'Een dag bij el Bulli' op 9 april in het Amsterdamse NH Grand Hotel Krasnapolsky te koop werden aangeboden. Nu schijnt dat er een verzoek ligt voor een tweede lezing..dus beste culinaire verslaafden onder ons 'fingers crossed!' Ik houd jullie op de hoogte.

Lees ook mijn eerdere geschreven post over deze wonderbaarlijke kok in de rubriek culinair.

Bron: http://www.telegraaf.nl/etenengenieten/3268741/__Topkok_Adri_geniet_populariteit_van_popster__.html?p=7,1
Foto:
http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2008/09/13/ferran.jpg

vrijdag 13 februari 2009

La Pedrera de Nit (concert) - bijzondere plekken in Barcelona



Als je bekend bent met de werken van Gaudi. Dan moet je het huis La Pedrera je niet ontgaan zijn. Zo mooi hij overdag is, zo veel mooier is hij verlicht in de avond. Maar wat nog wel het mooist is; zijn de concerten op de vrijdag- en zaterdagavond die gedurende de zomerperiode op het dak worden gegeven. Voor een klein bedrag, word je verwelkomt met een glas cava en geniet je op een zwoele zomeravond van bijvoorbeeld heerlijke Bosa Nova jazz geluiden. De sfeer is uberromantisch. Dit is zeker een bijzondere plek die bijna niet overtroffen kan worden. Het is de ideale combinatie van de locatie, bubbels en muziek die je een avond vol perfectie biedt. Wees er snel bij want misschien overbodige informatie maar deze concerten zijn erg geliefd. Moet ik nog meer zeggen..nee dit moet wel voor zichzelf spreken, dacht ik zo. Check voor exacte data en prijzen op hun website.

Homepage:
www.lapedreraeducacio.org
Adres:Carrer de Provendq 261-5 (metro Diagonal)
Foto's: http://scorbs.com/2008/06/28/jazz

maandag 9 februari 2009

Tapas eten en straks toch strak op het strand - culinair


Bovenstaande klinkt als een illusie en een onmogelijke combinatie. Het kan echt, geloof mij maar want als er eentje van lekker eten houdt ben ik het wel. Helaas voor niets gaat de zon op. Dus is mijn tactiek, geen dieet maar ik ben mij wel bewust van wat ik eet, en zorg ik dat ik in beweging blijf zodat ik geen 'nee' hoef te zeggen als er een heerlijk tapaschaaltje voorbijkomt en nog belangrijker mij ook niet schuldig hoef te voelen nadat ik 'ja' heb gezegd. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik mij de laatste tijd wel heel vaak heb verscholen achter mijn "winterstop". Kortom het wordt weer tijd om weer in vorm te komen. Zeker voor alle mensen die in Spanje wonen die vanwege de warmte weinig zin hebben om actief te doen en constant geconfronteerd worden met al dat lekkers, kan ik me voorstellen dat de kilootjes er niet minder op worden. Nu kan je je inschrijven voor een dure sportschool, waarvan je als je eerlijk bent al weet dat je in het begin van het abonnement fanatiek gebruik zult maken maar op een gegeven moment je beseft dat de lol er snel vanaf is. Ik vraag me werkelijk af wie het nou werkelijk leuk vindt om in een sportschool te sporten? Maar goed ieder zijn ding. Mocht je het ook niet zo hebben op de sportschool of krap bij kas zitten. Mijn advies is, ga beginnen met hardlopen. Hardlopen? Jazeker, het werkt verslavend zeker als je een begeleidend programma hebt dat je kunt beluisteren op je iPod. Trek je hardloopschoenen aan en ga op zoek naar je dichtsbijzijnde park, of het nu El Retiro is in Madrid of La Ciutadella in Barcelona of desnoods in je eigen buurt of op de boulevard, het werkt allemaal even prima. Je zult zien dat als je de eerste stap zet, zul je steeds harder willen rennen! Wat ik gebruik is het populaire programma 'Start to Run' waarin je in tien weken tijd wordt klaargestoomd om vijf kilometer te rennen. Ik ben echt enthousiast. Ook ik heb wel eens een keer in een goede bui besloten om te gaan beginnen met hardlopen maar telkens weer haakte ik af. Echter dit programma blijft je stimuleren doordat je weet dat je ergens naartoe werkt, namelijk naar de vijf kilometer in tien weken tijd. Bovendien is het goed opgebouwd, wandelen en dan weer hardlopen, het tempo dat wordt aangegeven met de juiste muziek en er zelfs rekening wordt gehouden met rustdagen. En niet geheel onaardig, je eigen personal coach die je aanmoedigt om door te gaan. Er is zelfs een vervolgprogramma in tien weken tijd tien kilometer. Zo ik ga nu rennen en zorg ervoor dat ik mij straks weer normaal in bikini kan vertonen! Ben jij straks ook strandklaar?

Bron:www.vgzpodcoach.nl
Foto: http://img.vitonica.com/2008/05/correr-afuera.jpg

zondag 8 februari 2009

Paul (bakkerij) - bijzondere plekken in Barcelona


Spanje staat nou niet bepaald bekend als broodbakkend land, Spanjaarden eten wel brood maar er is nog weinig variatie en als je behoort tot broodliefhebber en houdt van gebakjes, dan ga je op zoek naar alternatieven. En zo kwam ik bij mijn geliefde franse bakkertje "Paul". Paul is een keten en je kan op dit moment vijf Paultjes in Barcelona vinden. Als je de winkel binnen stapt, begrijp je hoe moeilijk het is de verleiding te weerstaan, elk broodje en gebakje schreeuwt om gegeten te worden. In Nederland kan je nu een Paul vinden op de luchthaven Schiphol.

Homepage:http://www.paul.fr/uk/histoire.php
  • Paul Cruz Cubierta: C/Creu Coberta, 77 08014 Barcelona
  • Paul Barcelona Alfambra: Calle Alfambra 18 08017 Barcelona
  • Paul Barcelona Augusta: Calle Via Augusta 280 08017 Barcelona
  • Paul Barcelona Rosellon: Calle Rosellon 235 08008 Barcelona
  • Paul Barcelona Valencia: Calle Valencia 287 08009 Barcelona

Volver (Pedro Almodovar) - Films


Meervoudig bekroond op het filmfestival van Cannes. Volver; een familiegeschiedenis over de verbondenheid tussen drie generaties vrouwen. Als de man van Raymunda (Penélope Cruz) op merkwaardige wijze overlijdt, neemt haar leven een drastische wending. Raymunda probeert uit alle macht haar gewone leven vol te houden, maar het verleden laat haar niet met rust. En als dan ook nog haar dode moeder verschijnt... Met o.a. Penélope Cruz, Lola Dueñas en Blanca Portillo

Bron: Dvd box Pedro Almodovar collection 1
Film: www.youtube.com (SonyPicturesClassics)
Foto:http://turing.izt.uam.mx/html/index.php/blog/category/15.html

Documentaire 'When the Moors ruled Spain' deel V - geschiedenis


Voor wie zich interesseert in de geschiedenis van Spanje zal de documentaire 'When the Moors ruled Spain ' erg indrukwekkend vinden. Spanje heeft vele eeuwen van moslimcultuur gekend, maar aan het einde van de Middeleeuwen werden de Moren langzaam maar zeker door de Christenen verdrongen. In 1492 werd de laatste Moorse dynastie verjaagd uit Granada. Daarna viel Spanje ten prooi aan de macht van de koning, de kerk en de inquisitie. Overal in Spanje vindt men echter nog monumenten van de prachtige Moorse cultuur. When the Moors Ruled in Europe duurt in totaal een uur en 42 minuten, vandaar dat deze documentaire in 11 delen is opgesplitst en zal de komende maand deel voor deel geplaatst worden.
Veel kijkplezier!

Bron: www.nwo-info.nl
Foto: www.moorsgate.com/category/history/

Film: www.youtube.com (5953056)

donderdag 5 februari 2009

Estrella Morente in het muziekgebouw aan 't IJ 15/2 - agenda


Estrella Morente (Granada, 1980) is als dochter van 'maestro' Enrique Morente en danseres Aurora Carbonell opgegroeid met flamenco. Ze heeft al vele prijzen gewonnen waaronder de ONDAS voor Best Flamenco Performer, een nominatie voor de Latin Grammy en de Amigo Premio. Op haar derde cd 'Mujeres' (Women) brengt ze een hommage aan de beste Spaanse zangeressen. Hierop zingt ze ook de titelsong van de film 'Volver' van Pedro Almodovar. Estrella Morente heeft een stem die gemakkelijk wisselt van warme, verleidelijke tonen tot ruwe, expressieve uitdrukkingen. Haar invloeden lopen van flamenco uit haar geboortestad Granada en de nieuwste trends in flamenco.

Bron: www.muziekgebouw.nl
Foto:http://www.esflamenco.com/img/fotos/morenteevaparis2.jpg
Homepage: www.estrellamorente.es

Valentijnsflamenco: Patricia Valdés & Antonio Reyes: 'Arte y Pureza' in het Tropentheater 14/2 - agenda


Flamenco zoals flamenco bedoeld is, wars van moderniteiten, dát brengt het (echt)paar Patricia Valdés (dans) en Antonio Reyes (zang; foto) ons op Valentijnsdag. Smartelijke klanken en gracieuze, passievolle dans vloeien samen en leggen de getormenteerde ziel bloot. Reyes leerde het vak bij onder meer Manuel Morao en maakte programma's met Tomatito, Moraito en Paco Peña. Valdés (uit Cádiz) groeide op met flamencodans in het lokale zigeunermilieu. Muziek: Juan Jose Alba, gitaar en Diego Montoya, percussie. Aansluitend: Flamenco Dance Party in de Marmeren Hal met DJ Tiamaria.

Bron: www.tropentheater.nl
Foto: http://www.la-barraca.be/i01.jpg