donderdag 30 juli 2009

Theeleuten bij Teteria Jazmin (Arabisch theehuis) - bijzondere plekken in Barcelona

Als er een wijk is in Barcelona die bruist van de creativiteit is dat wel Gracia. Er wonen er veel studenten a la type 'bohemian' en het stikt er van de atteliers en gezellige terrasjes. Dit zorgt ervoor dat er altijd wel iets nieuws te ontdekken valt. Gracia was voorheen een dorp en wegens het groter worden van de stad Barcelona is dit dorp er als het ware aangeplakt, je kan dit terugzien aan de nauwe straatjes, steegjes en kleine huisjes. De belangrijkste straten zijn Carrer de Gran de Gracia en Carrer de Verdi waar de gehele dag wel wat te beleven valt. Een van mijn favoriete plekken in Gracia is Teteria Jazmin, een Arabisch theehuis, een ideale locatie om bijvoorbeeld op de zondag van een zware zaterdagavond bij te komen in 1001 nacht sferen met heerlijke baklava (Arabische lekkernijen) en de traditionele muntthee. Elke keer dat ik er kom, kijk ik altijd met verbazing naar de wat oudere vrouw die daar keihard dagelijks staat te zwoegen, zou het de moeder zijn van de eigenaar? Zou ze dit doen voor haar zoon (de eigenaar), is dit haar passie of zou ze liever iets heel anders willen doen..en zo bedenk ik in een mum van tijd zelf mijn Arabisch sprookje...met natuurlijk een gelukkig einde!

Foto: http://www.al-azahar.com/img/exoctico.jpg
Adres: Maspons 11, 08012 Barcelona ,linea 3, metrohalte Fontana)


woensdag 29 juli 2009

Voor alle iPhone gebruikers, Lonely Planet zonder Ezelsoren - travel

Ik ga op vakantie en neem mee; een tandenborstel, bikini, mijn Iphone en mijn bijbel 'de lonely planet'. Als je een echte reiziger/backpacker bent dan zul je het ongetwijfeld met mij eens zijn, je zweert erbij en geen haar op je hoofd die eraan denkt om dit heilige boek thuis te laten. Hoe fijn deze gidsen je ook de weg weten te wijzen als je zoekende bent, hoe vervelend het is, zeker als je al genoodzaakt bent om het -Travel Light- principe te hanteren om afgezien van wat leesboeken mee te sjouwen ook nog eens een reisgids mee te moeten nemen. De leesboeken gaan koste wat het kost mee, omdat je daar thuis toch nooit aan toe komt en deze denkt te gaan lezen in een land waar je waarschijnlijk meer indrukken en impulsen zult krijgen dan je eigen dagelijkse vertrouwde sleur, maar goed telkens trap je er weer in. Met als excuus, mocht je lang in de bus/trein/vliegtuig zitten of vertraging hebben, dan hoef je je tenminste niet te vervelen. Eenmaal op de bestemming besef je pas, dat je dat leesboek voor niets hebt meegenomen en dat juist die plekken waar mensen op doorreis zijn, de meest bijzondere mensen zitten met ieder hun eigen verhaal en dat het dus velen malen leuker is om daarmee een praatje te maken. En op dit moment zeg je "Dat boek kunnen we thuis ook wel lezen". Echter met de Lonely Planet is mij dat nooit gebeurd, want waar vind ik de leukste restaurantjes, hoe kom ik van hier naar daar of waar slaap ik vannacht, de lonely Planet weet altijd wel raad. Nee, deze gids moet gewoon ingecalculeerd worden in mijn minimale gewicht aan bagage. En laten we eerlijk zijn, het is wel heel makkelijk om de Lonely Planet de schuld te geven dat je straks toch weer als pakezel vertrekt. En nu we het hebben over ezels, wat zonde is het, dat je na je avontuurlijke reis dat je bij terugkomst ontdekt dat je gids er niet zo mooi uitzag zoals op de heenreis, hier en daar een vouw, een ezelsoor en wat aantekeningen. Maar wat we dan wel weer kunnen zeggen, hij heeft wel geleefd! Voor alle Hi techs en mensen die met de tijd meegaan; die niet zitten te wachten op ezelsoren en onnodig ballast, komt nu Lonely Planet met een stadsgids voor de iPhone, kortom alle problemen zijn meteen opgelost! De stadgidsen a 12,99 zijn verkrijgbaar via iTunes store voor in ieder geval Madrid en Barcelona. Ik ga ervan uit dat het niet lang zal duren voordat Lonely Planet Spanje ook op de iPhone zal verschijnen.

Foto: http://images3.appbeacon.com/317156739_5.jpg

zondag 26 juli 2009

Zondagse outfit 'Lazy Sunday Pants' voor mannen - mode

Als het zo een dag is als vandaag, een echte zondag, zo een dag dat je niets maar dan ook helemaal niets hoeft te doen. Je blijft lekker lang op bed liggen, het is namelijk al heel lang geen ochtend meer en dan wanneer je buik begint te knorren en je eigenlijk ook nog eens naar het toilet moet, rol je je met moeite het bed uit en hijs je je in zo'n Lazy Sunday Pants naar Spaans ontwerp, je hangt wat voor de tv en besluit wat eten voor jezelf klaar te maken, maar omdat je vriendin niet zit te wachten op een avondje sport, neem je voor de zekerheid de
afstandsbedieningen mee in je zak zodat jij hem op ieder gewenst moment weer op het sportkanaal kunt zetten, en na gekookt te hebben, (lees: je opende de magnetron, zette de magnetronmaaltijd op 3 minuten en daar was je overheerlijk avonddiner), je loopt terug en wat een geluk de tafel is al gezet, want vandaag eten wij gewoon met bord op schoot. Heerlijk die zondagen!

Homepage: www.mitemite.es
Foto's: www.likecool.com

Krasnapolsky in Spaanse handen - travel

Het Spaanse concern NH Hoteles (Navarra Hoteles) beheert een internationale keten van ruim 350 hotels, waaronder het bekende Hotel Krasnapolsky in Amsterdam. Het bedrijf heeft haar hoofdkwartier in Madrid en is genoteerd aan de beurs van Madrid. NH Hoteles maakt deel uit van de Spaanse aandelenindex IBEX-35.

NH Hoteles is de op zes na grootste hotelketen, de op twee na grootste zakenhotelketen en de op drie na grootste stedelijke hotelketen van Europa. Het bedrijf is ook sterk in Latijns-Amerika en Afrika. NH Hoteles is de laatste jaren snel gegroeid door een aantal overnames. Het had in 2007 een omzet van 1,4 miljard euro, 38% meer dan het jaar daarvoor, en de behaalde winst in 2007 was 77,4 miljoen, 24% meer dan het jaar ervoor. In 2007 werden twee Italiaanse hotelketens aangekocht, Jolly Hotels en Framon.

NH Hoteles begon in 1978 met één hotel, het Ciudad de Pamplona in Pamplona, geopend door de 29-jarige ondernemer Antonio Catalán Diaz. Catalán verkocht zijn aandeel in het bedrijf voor 70 miljoen euro in 1997 en begon een nieuwe hotelketen, AC Hotels.

In Nederland fuseerde NH Hoteles in 2000 met de Krasnapolsky-hotelketen voor een bedrag van 728 miljoen euro. Hierbij kwamen, naast het Hotel Krasnapolsky, ook de Golden Tulip-hotels en een aantal andere Amsterdamse hotels (waaronder het Barbizon Palace, Doelen Hotel, Schiller Hotel en Caransa Hotel) in handen van NH Hoteles. Golden Tulip werd in 2002 weer afgestoten.

Bron: wikipedia
Homepage: www.nh-hotels.nl
Foto:http://www.sterrenzoekensterren.nl/shared_images/large_images/168_NH%20Hoteles%202007.jpg.png?1182346295

donderdag 23 juli 2009

Tarifa beter bekend als Surfer's Paradise - travel

Tarifa is een kustplaats die op het meest zuidelijke puntje van Spanje ligt en behoort tot de provincie Cadiz die deel uitmaakt van de regio Andalusie. De stad ligt aan de Costa de la Luz (kust van het licht; waarschijnlijk zo genoemd wegens de vele zonuren) en de Straat van Gibraltar, tegenover de kust van Marokko.

Tarifa is met name een populaire bestemming in Europa voor windsurfers en kiteboarders. Op een normale zomerdag kan je honderden kiteboaders op het water zien. De constante wind van de Atlantische oceaan en geweldige golven maken dit tot een van de beste kiteboard plekken op het Europese continent. Het is ook de plaats waar vele Kiteboard Wereldkampioenen wonen, en na 'het werk' samenkomen om te relaxen.


Wat minder bekend is, dat Tarifa uitstekend geschikt is voor observatie van de vogeltrek, zoals roofvogels en ooievaars, die de Straat van Gibraltar oversteken in de lente en vooral in de herfst. En nu we het toch over dieren hebben.. Staat dolfijnen en walvissen spotten op je wensenlijstje? Dan hoef je er Europa niet voor uit, want ook deze bestemming geeft de mogelijkheid. Als je meer houdt van cultuur dan vind je bij de haven van Tarifa el Castillo de Guzman, een goed bewaard gebleven kasteel.

Wist je dat... het woord tarief zou zijn afgeleid van de naam Tarifa, omdat dit de eerste haven was die voor het aanmeren liet betalen?


Bron: wikipedia
http://www.garyedwards.es/Work/Travel/ge-tarifa.jpg
Filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=5Dy3U114zDQ&feature=related

woensdag 22 juli 2009

Tijdelijk Spaanse producten bij de Lidl - culinair

Sinds afgelopen maandag heeft de Lidl een groot assortiment aan Spaanse producten. Van olijven, Manchego kaas, geitenkaas, spaanse worstjes tot aan de amandeltaart uit Santiago en nog veel meer. Zelfs voor wijnen kan je er terecht. Volgens Lidl gangers is dit het derde jaar dat ze deze Spaanse actie houden.

Homepage: www.lidl.nl

dinsdag 21 juli 2009

Rocío Bazán & Elena Molina in Tropentheater Amsterdam 19/9 - agenda

In eigen land is zij al sinds haar vijftiende een begrip, maar Rocío Bazán (32) maakt nu voor het eerst een tournee door Noord-Europa. Haar stem is vast en machtig, nog niet zo rauw gezongen als die van haar oudere collega’s, maar even gloedvol. Bewonderaars roemen haar persoonlijke stijl en beheersing. Zij leerde het vak van veteranen als Fosforito en Calixto Sanchez en zette in de loop der jaren diverse belangrijke flamencoconcoursen op haar naam. Zij treedt op met de veelbelovende danseres Elena Molina, gitarist Paco Javier Jimeno en een percussionist.

Bron: www.tropentheater.nl

Foto: http://www.teatrodelazambra.com/media/images/jovenesFlamencos/Rocio-Bazan.jpg
Filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=yjboU3pFCKQ

dinsdag 14 juli 2009

Koekiemonsters opgelet met Demasié! (winkel/café) - bijzondere plekken in Barcelona



Lukt het jou als er een blik koekjes in de buurt staat er slechts eentje van te nemen? De zoetekauwers onder ons zullen de verleiding nauwelijks kunnen weerstaan en gerust het hele blik leeg eten. En daarom weet ik niet of het handig is om dit aan alle lezers te verklappen...Maar aan de andere kant neem ik aan dat de koekjesmonsters die zich aangesproken voelen, oud en wijs genoeg zijn om zelf de verantwoordelijkheid te nemen. Demasié heeft namelijk heel goed gezien, dat koekjes lekker zijn maar eigenlijk heel saai. Demasié steekt namelijk koekjes van de meest uitgesproken smaken in een hip en modern jasje. Met deze koekjes durf je tenminste bij iemand op bezoek te komen oftewel een uitstekende binnenkomer. Demasié heeft twee winkels waar je deze prachtexemplaren kunt bewonderen, proeven, ruiken en natuurlijk kopen. Tevens is er een Demasié Café waar je heerlijk kunt genieten van een kop koffie met heerlijke koekjes. Een prachtig concept als je het mij vraagt, helaas heb ik nog niet de gelegenheid gehad om dit zelf uit te testen. Ik hoor dus graag naar jullie bevindingen!

Adressen:
Demasi
é Princesa
Princesa 28, 08003 Barcelona

Demasi
é Decasp (mini yo)
Casp 15, 08010 Barcelona

Demasi
é Cafe
Roger de Lluria 8, 08010 Barcelona

Homepage: www.demasie.es
Foto:http://www.bispublishers.nl/bookpage.php?id=123
Foto:http://www.dolcecity.com/barcelona/uploaded_images/demasie-712969.jpg



maandag 13 juli 2009

Huisgemaakte Agua de Limon (limonade) zoals oma die maakte - recept dranken

Het is eindelijk zomer en ook Casa Archidona is helemaal in de vakantiestemming. Mocht je nu in Nederland zitten dan is het nog even wachten op het echte mooie weer. Maar als straks de warme zonnestralen zich toch weer durven te laten zien, snakt iedereen weer naar verkoeling. Juist dan is het belangrijk om genoeg vloeistof tot je te nemen. En dan bedoel ik geen alcohol, want hoe lekker het ook is, echt dorstlessend is het niet vanwege zijn dehydraterende werking. Dus als je een ideaal drankje wil om je dorst te lessen, dan is het wel de huisgemaakte limonade van mijn oma. Bovendien is deze limonade rijk aan Vitamine C. Het recept voor agua de limon of limonada casera is heel eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is het volgende;

Recept Agua de Limon of Limonada Casera

Benodigdheden:
karaf
2/3 citroenen
suiker
ijsklontjes
water

Bereiding:
Doe het sap van de citroenen in de karaf, vul deze verder in zijn geheel met water, dan doe je er wat suiker bij naar smaak, maak het af met wat citroenschijfjes en vervolgens laat je de karaf een paar uur staan in de koelkast zodat je deze later met eventueel ijsklontjes de limonade extra koud kunt serveren. Ik ben benieuwd of jullie dan nog dorst hebben. Voor mij in ieder geval smaakt Agua de Limon altijd naar meer!

Foto: http://lasrecetascocina.com/wp-content/uploads/2008/10/limonada-300x278.jpg

vrijdag 10 juli 2009

Ontdek het andere Spanje met Playa de las Catedrales - het groene Spanje

In de rubriek 'het groene Spanje' laten wij zien dat Spanje veel meer is dan uit de grond gestampte smakeloze hotelgebouwen en campings aan de costa's.

Vandaag brengen wij een bezoekje aan het Natuur Monument 'La playa de aguas Santas' beter bekend als 'La Playa de las Catedrales' (strand van de cathedralen). Ik kwam er toevallig terecht tijdens mijn autorit van Santiago de Compostella richting San Sabastian. De eigenaar van het hotel waarin wij verbleven gaf ons echt aan dat wij Galicie niet uit mochten rijden zonder dit natuurwonder te hebben gezien. Zo gezegd, zo gedaan. En het was het dan ook meer dan waard om er een autoritje aan te wagen. Dit strand ligt in de provincie van Lugo en de gemeente van Ribadeo, bijna aan de grens met Asturias. De kenmerken van dit strand zijn de bogen en de grotten, die alleen te voet toegankelijk zijn als het eb is. Het is leuk om het strand te bekijken en verschil te zien bij eb en vloed. Als het eb is kan je via het zand naar het nabij gelegen strandje lopen, echter moet je je wel bedenken om terug te keren voordat het vloed wordt, want anders blijf je gevangen in een grot of moet je uiteindelijk terugzwemmen.

Foto: http://sobreespana.com/wp-content/uploads/2008/10/playa-de-las-catedrales.jpg
Filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=N2IaQiWJU1s&feature=related
Muziek: Avalon