dinsdag 29 september 2009

Workshop dans El Choro tijdens festival flamenco la haya (Den Haag) 4/10 - agenda

Tijdens festival Flamenco La Haya kunt u deelnemen aan de Workshop Dans door El Choro. (De eerder aangekondige danser Daniel Navarro kan helaas niet aanwezig zijn.)
Antonio Molina Redondo "el Choro"Molino studeerde onder ander bij Antonio 'El Pipa', Israel Galván en Rafael Campallo. Hij heeft gedanst in voorstellingen van Israel Galván, Rafael Campallo, Amador Rojas en in 'Juncá' van Mercedes Ruíz welke vorige jaar in het Lucent te zien was. 'El Choro' geeft les aan de beroemde flamenco school van de Fundación Cristina Heeren. Een week voordat hij met La Serrana naar het Lucent danstheater komt, danste hij nog in het gezelschap van Manuela Carrasco in haar tournee door Japan!
Taal: Spaans (eventueel met een vertaling)

Niveau: midden gevorderden

Aantal deelnemers: maximaal 15

Bron en foto:

zondag 27 september 2009

Higos chumbos, het is de binnenkant die telt - culinair

Een bijzondere vrucht die met name in Zuid Spanje wordt gegeten is de cactusvrucht ook wel bekend als cactusvijg 'higo chumbo'. Misschien heb je ze wel eens gezien waarbij deze in zakjes langs de kant van de weg worden verkocht. Als kind was ik altijd in de veronderstelling dat deze 'higo chungo' werd genoemd.

Dat deze vrucht 'higo chumbo' heet in plaats van 'higo chungo' ben ik pas veel later achtergekomen. Higo betekent namelijk vijg, chumbo heeft geen betekenis maar chungo weer wel, dat is namelijk slecht. 'slechte vijg' had ik in ieder geval een bijzondere goede naam gevonden voor deze vrucht, want zoals je op het plaatje kan zien, heeft deze vrucht, lelijke stekels zoals je dit van een cactus gewend bent en kan je deze niet met je blote handen plukken. Om deze vrucht te kunnen eten zodat het je maag niet kan beschadigen moet je er ook zeker van zijn dat alle stekels verwijderd zijn, je kan hiervoor een borstel gebruiken en vervolgens met een mes de schil eraf halen, daarna goed wassen onder de kraan en de vrucht is klaar om te eten. Wat ook wel handig is om te weten, binnen in de vrucht zitten pitten, helaas omdat het er zoveel zijn heeft het geen zin om deze eruit te halen. Het is even wennen maar je kan deze pitten met vrucht en al doorslikken. Hiervoor wordt je altijd gewaarschuwd want als je er teveel van zou eten, zal je buikpijn krijgen omdat deze pitten voor opstopping zorgen.

Als je alleen naar de buitenkant zou kijken van de higo chumbo zou je deze misschien eerder laten liggen dan willen opeten, maar de binnenkant is echt heerlijk zoet! Probeer het en je zult versteld staan. Ik heb deze vruchten inmiddels ook in de Nederlandse supermarkten en toko's gezien.

Als iemand nog tips heeft hoe je deze vrucht het beste kan plukken en/of schillen hoor ik dit graag!

vrijdag 25 september 2009

La mala educacion (Pedro Almodovar) - films

Begin jaren zestig ontdekken twee jongens, Ignacio en Enrique, de liefde, films en angst op een Christelijke school. Vader Manolo, het hoofd van de school en literatuurleraar, is getuige van deze ontdekkingen, maar neemt er ook aan deel. De drie personages komen zowel in de jaren zeventig als de jaren tachtig opnieuw tegen over elkaar te staan. Op ingenieuze wijze lopen de tijden door elkaar en komen de jongens terecht in een web van chantage, wellust en verwarring.

Winnaar New York Film Critics Circle Award.
Met o.a.: Gael Garcia Bernal, Fele Martinez en Daniel Gimenez Cacho.

Bron: Dvd box Pedro Almodovar collection 2

donderdag 24 september 2009

Ga naar Parc del Laberint d'Horta en je voelt je Alice in Wonderland - bijzondere plekken in Barcelona

Ken je inmiddels ook al Barcelona op je duimpje? Oftewel je hoeft niet meer zo nodig in de bus Turistic te zitten om naar de Sagrada familia te gaan of park Guell. Dan is misschien Parc del Laberint d'Horta iets voor jou! Niet veel mensen kennen dit park omdat het zich buiten het centrum van Barcelona bevindt. Maar daardoor juist perfect als je in de zomer uit de drukte van de stad wil ontsnappen en waar zelfs in de zomer af en toe klassieke concerten worden georganiseerd. Het is het oudste park van Barcelona (18de eeuw) en behoorde tot 1967 in het bezit van een rijke Catalaanse markies Antoni Desvalls. Vanaf 1971 is het in bezit gekomen van de gemeente en is dit park opengesteld voor publiek. Vanwege het doolhof in het park is het een succes voor kinderen maar het is natuurlijk ook uitermate geschikt om samen met je geliefde daar heen te gaan of nog beter voor de singles, om je date mee naar toe te nemen. Goed, ik heb al genoeg verklapt de rest moet je toch echt zelf doen. Als het dan toch niet zo een geslaagd uitje bleek te zijn heeft het in ieder geval niet aan deze romantische locatie gelegen. Nog een andere tip; neem de metrolijn 3 en de halte Montbau, sommige nemen namelijk de metrohalte Horta, maar daar zal je alles behalve dit park vinden.

Wist je trouwens dat Parc del Laberint d'Horta ook een rol heeft gespeeld in de film Perfume van Tom Tykwer?

Adres: Passeig Castanyers 1, Metrolijn 3, halte Montbau.
Op woensdag en zondag is de toegang gratis, op andere dagen betaal je een paar euro.

woensdag 23 september 2009

Ensaimada uit Mallorca - zoete verleidingen

Een ensaimada is een typische lekkernij uit Mallorca en dat met name tijdens feesten sinds de 17de eeuw al op dit eiland wordt gegeten.

De ensaimada uit Mallorca wordt gemaakt van bloem, water, suiker, eieren, gist en reuzel. Doordat de ensaimada ambachtelijk wordt bereid, is het moeilijk om het exacte recept te achterhalen. De naam is afgeleid van het arabische woord "saim", wat reuzel betekent.De ensaimadas zijn er in verschillende varianten te krijgen, o.a. Llisa (zonder iets erop), met Cabell d'angel (engelenhaar; een soort zoete pompoenvulling die mee wordt gerold in de deeg, zie onderstaand op het filmpje), gevuld met chocoladecrème etc etc. Ze worden verkocht in ronde kartonnen dozen en hebben een diameter van 12 of 35 cm. Nu weet je tenminste wat er in zit als je toeristen ziet rondlopen met grote kartonnen dozen.Ensaimadas die je buiten de Balearen koopt zijn niet zo zacht en smaken anders doordat ze niet gebruik maken van reuzel. Je kan zien of er reuzel is gebruikt doordat het een vetplek achterlaat op het papier en als je die zou verhitten, dezelfde textuur laat zien als olie.

In de Filipijnen dat een Spaanse kolonie was voor ruim 400 jaar, eten ook ensaymadas maar hier worden deze gemaakt met boter in plaats van reuzel en doen ze er geraspte kaas op met suiker. Tijdens kerst is het gebruikelijk om deze te eten met warme chocolademelk.
In Puerto Rico, dat ook een Spaanse kolonie is geweest, noemen ze de ensaimada "mallorca' en deze eten ze tijdens het ontbijt of rond vier uur.

Wie gaat er binnenkort naar Mallorca, en neemt er eentje voor mij mee?

Bron: wikipedia
Filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=okpeCMba1pMhttp://www.youtube.com/watch?v=okpeCMba1pM

vrijdag 18 september 2009

Workshop Cajon (flamenco kist) in Den Haag 3/10 - agenda

Een cajón (spreek uit als "kachon") is een handtrommel met met een slagvlak van hout en komt oorspronkelijk uit Peru, waar dit instrument veel wordt gebruikt als begeleidingsinstrument voor dansen als de tondero, de zamacueca en de Peruaanse wals. De cajón is op verschillende manieren te bespelen, waardoor de elementen van een slagwerk (bass, snare en hi-hat) gecombineerd kunnen worden. Binnenin de veelal rechthoekige holle kast zijn tegen de voorkant metalen snaren gespannen. Hierdoor wordt het "snare"-geluid van een traditionele snare-drum gecreëerd. Ook wordt er vaak een bosje met lichtmetalen belletjes aan de binnenkant gespannen. Aan de achterkant van de cajón bevindt zich een rond gat voor de akoestiek. Een cajónspeler zit op zijn instrument en bespeelt dit met beide handen. In de jaren '70 werd de cajón als ritme-instrument in Spanje geïntroduceerd door Manuel Soler, destijds percussionist bij de groep van de gitarist Paco de Lucia (flamenco). Het is een instrument met onbepaalde toonhoogte, net als bijvoorbeeld de djembe. Bekende bespelers van het instrument zijn: El Pirana, Cepillio. uit Nederland Antal Steixner en Arthur Bont.

Altijd al gek geweest op ritme en trommels? Dit is je kans om je geheel uit te leven op de cajon.
De workshop zal gericht zijn op beginners. Ik heb zelf ooit zo een workshop gevolgd toen ik in 2004 in Barcelona woonde en het forum (culturen tentoonstelling) bezocht. Ik kan je vertellen het is erg leuk om te doen maar het lijkt makkelijker dan je denkt.

Homepage: http://www.ldt.nl/nl/programma/voorstelling/1336/workshop_cajon/flamenco_la_haya/
Bron: www.wikipedia.nl
Filmpje:http://www.youtube.com/watch?v=LnhQ_Yq9VUg

maandag 14 september 2009

Kamillethee tegen buikpijn, tip van oma - gebruiken en gewoonten

Eigenschappen kamille:
Spijsverteringsbevorderend, positief voor de lever, zenuwstillend, verzachtend, windverdrijvend, stimulerend, krampstillend, kalmerend, diuretisch, antidepressief, ontstekingsremmend, verschillende allergieën tegengaand, pijnstillend en antiseptisch

Je weet niet waar je moet kijken als je al die bordjes met tapas ziet. Calamares (gefrituurde inktvisringen), boquerones en vinagre (kleine visjes in azijn), alioli (knoflookmayonaise) met brood. Lekker hoor al dat heerlijke eten in Spanje op vakantie. Maar als dan na een paar dagen je maag van streek is, lig je toch al een heel stuk minder ontspannen in die luie strandstoel. Eigenlijk is het ergens wel logisch dat je buik in protest gaat, je maakt van de een op andere dag een omschakeling naar ander soort eten. Om de pijn te verzachten kreeg ik als kind dan altijd kamillethee van mijn oma. (Kamillethee is vergelijkbaar met paracetamol dat bijna elk Spaans huishouden standaard in huis heeft) Nu bestel ik het zelf aan de bar simpelweg omdat ik het lekker vind en omdat het in Spanje niet gebruikelijk is om thee te bestellen en al helemaal niet zoals hier de keuze uit een reeks van smaken. Het is alleen wel genant dat kamillethee geassocieerd wordt met 'last van je maag' dus je begrijpt het al, de ober zie je dan vaak al zijn eigen conclusies trekken. Let bij het bestellen van kamillethee op dat je wel 'manzanilla de infusion' zegt anders is de kans groot dat je met name in het zuiden dat je in plaats van kruidenthee, sherry krijgt geserveerd. Manzanilla is namelijk een soort sherry. Ooit iemand hetzelfde overkomen?


Foto: http://www.piercebroscoffee.com/images/chamom.jpg
Bron:http://users.skynet.be/fb614521/webside%20olie%20kamille.htm

donderdag 10 september 2009

Het Roer Om? 27/9 Emigratiedag Spanje! - agenda

Steeds vaker zie je dat mensen hun droom in het buitenland willen verwezenlijken. Vol verbazing kijk ik naar programma's zoals 'Ik Vertrek' of 'De Spaanse droom' omdat ik dan zie hoeveel van hen er dan zonder al te veel voorbereiding de stap wagen met alle ongemakken van dien. Spanje kan natuurlijk leuk zijn met vakantie maar in het echte leven kom je er al snel achter dat je je roze bril af moet zetten. Het is niet alleen zon, strand en lekker eten. Wel moet ik toegeven, ik heb enorme bewondering voor al die mensen die hun hart volgen. Want hoeveel mensen hebben dromen en houden het alleen bij dromen. Avontuurlijk moet je wel een beetje zijn ingesteld want zonder enige lef kom je nergens.

Dus indien jij behoort tot diegene met een Spaanse droom, wie weet kunnen dankzij de avonturiers in deze programma's of een organisatie als 'Het Roer Om' je helpen om je succes te vergroten door er bewust van te zijn wat er allemaal op je af kan komen. Vorig jaar was ik door 'Het Roer Om' uitgenodigd als 'ervaringsdeskundige' en ik kan iedereen aanraden die het roer daadwerkelijk wil omgooien om hierbij aanwezig te zijn. Hoeveel mensen ken je zelf in je vriendenkring die deze stap gewaagd hebben en waar je ervaringen mee kunt uitwisselen? Dat dacht ik al, bijna niet of nauwelijks. Bovendien moet je allerlei instanties langs om je hier en daar in de wondere wereld van emigratie te gaan verdiepen. Het Roer Om brengt alles samen.Op zo een emigratiedag heb je alle informatie en specialisten op 1 dag op 1 locatie oftewel een one stop shopping zoals dat zo mooi heet; of het nu gaat om hoe regel je je verzekering in het buitenland, hoe zoek je werk in Spanje of hoe zit het met het onderwijs voor je kinderen? Al deze vragen kun je kwijt aan de experts met ieder hun vakgebied. Klaar voor Het Roer Om? Het is namelijk nooit het goede moment. Als je daarop gaat wachten, dan komt het er nooit van. En als je het niet probeert, weet je het ook niet. Venga,adelante!


Het Roer Om organiseert emigratiedagen voor Nederlanders en Belgen die naar Spanje willen emigreren!
De ideale gelegenheid om kennis te maken en kennis te delen met:
* Specialisten op diverse vakgebieden

* Andere toekomstige emigranten
* Ervaringsdeskundigen: Nederlanders die de stap al gemaakt hebben!

Datum en Locatie
De eerstvolgende emigratiedag vindt plaats op zondag 27 september 2009 in de sfeervolle locatie De Rotonde, centraal gelegen tussen Utrecht en Den Bosch.

Helaas kan ik er dit keer niet bij zijn vanwege mijn eigen 'emigratie' voorbereidingen richting Madrid. Ben jij er wel bij?

Homepage: www.hetroerom.com

Nieuw seizoen "Ik vertrek" begint weer! - radio en televisie

"Ik vertrek" is een televisieprogramma bij de TROS waarbij Nederlanders die hun geluk in het buitenland gaan beproeven worden gevolgd. Om uiteenlopende redenen vertrekken steeds meer mensen uit Nederland. De zon, vrijheid, mentaliteit of ouderwets ondernemerschap spelen een rol in de verstrekkende beslissing om je voorgoed in het buitenland te vestigen en hier huis en haard achter te laten. Waar gaan ze naartoe? Waarom en wat laten ze achter? We zien de laatste voorbereidingen in Nederland, het emotionele afscheid van vrienden en familie en de eerste onzekere stappen in het land van bestemming. Van alle voorspoed en tegenslag is de kijker direct getuige gedurende de eerste spannende maanden in het nieuwe thuisland. Maak kennis in de eerdere afleveringen met de familie Grünewald die een bar-restaurant willen openen in de Costa Blanca via Uitzending Gemist.(zie link, onderaan vermeld).

Vanavond begint het nieuwe seizoen en volgen we het verloop van de emigratie van Rob Wolsink en Anneke van den Berg. Elke keer als de vijftigers Rob en Anneke in Spanje op vakantie zijn, zien ze als een berg op tegen de terugkeer naar het natte, drukke Nederland.
Anneke trekt de stoute schoenen aan en neemt ontslag als manager in de zorg en ook Rob gooit na jaren trouwe dienst bij de Voedsel en Waren Autoriteit de handdoek in de ring. Met 25 kuikens, drie konijnen en hun complete inboedel vertrekken Rob en Anneke naar het plaatsje Hondón de las Nieves. Hier openen ze, na een grote verbouwing, hun eigen Bed en Breakfast: 'Casa Roanne'

Homepage: http://tros.nl/index.php?id=512
Bron: www.ikvertrek.nl

Links: http://www.uitzendinggemist.nl/index.php/aflevering?aflID=7794747&
md5=65594dece4cc24311adc4e2c6b688727
http://www.uitzendinggemist.nl/index.php/aflevering?aflID=7861091&
md5=d113d4b2c2921fa5dfc96f93e12fd336

woensdag 9 september 2009

Berichten uit de Sierra - De boekenkast van Casa Archidona

Emigreren lijkt romantisch maar een nieuw bestaan in een vreemd land verloopt niet altijd zonder problemen. Zo besloten de auteur en haar man Jan Pijnenburg (ex-drummer van de groep Doe Maar) een vervallen boerderij te kopen in het berggebied van Andalusie in Spanje. Door de geisoleerde plek zijn ze gedwongen om primitief te leven, dus zonder stromend water en elektriciteit. Zo bestaat het toilet uit een emmer verscholen in de rotsen. De auteur geeft een kijkje in de vijf jaar waarin zij bezig zijn met het opknappen van de woning, maar ook een kijkje in hun persoonlijke problemen zoals de manische depressiviteit van haar man en haar eigen woedeuitbarsting tegen de herder als zijn schapen haar groentetuintje vernielen. Uiteindelijk blijkt, ondanks alle problemen, de ruil berggebied-Amsterdam voor beiden goed uit te pakken. Het boek is met humor geschreven en er spreekt een grote openheid bij de beschrijvingen van hun belevenissen. En passant krijg je ook nog eens drie recepten mee. Voor een ieder die de stap (ooit) overweegt, is dit een leuke confrontatie met de werkelijkheid.

Bron en foto: www.bol.com

dinsdag 8 september 2009

Mango lanceert nieuw low budget concept 'Think up' - mode

Na low cost luchtvaartmaatschappijen komt Spaanse kledinglijn Mango met een low budget mode concept, genaamd 'Think up'.
Think up luistert naar de slogan - speciale prijzen voor creatief leven - en probeert op deze manier innovativiteit te stimuleren in mindere tijden.

Bovenop de standaard collectie zal Mango meer dan 90 artikelen met het speciale label gaan aanbieden tegen een uiterst concurrerende prijs. Met het idee dat je die broek, t-shirt of jurk echt niet voor die prijs kan laten liggen.Verder is er ook gedacht aan een blog waarin er creatieve ideeen worden aangedragen op het gebied van o.a. besparingen en trends met altijd een optimistische instelling in het achterhoofd. De crisis heeft dus in dit geval gelukkig ook positieve effecten. Als trouwe Mango draagster kan ik dit natuurlijk alleen maar toejuichen!

Foto en bron: http://uk.fashionmag.com/news-72055-Mango-launches-Think-Up-
Blog: http://www.mango.com/thinkup/home.htm

zondag 6 september 2009

Zijn dit de nieuwe Spaanse Chippendales? Avondje met 7 robuuste mannen 'Los Vivancos' tot en met 6/9 in Utrecht - agenda

Voor de meeste gays en vrouwen zal deze groep een lust voor het oog zijn. Stuk voor stuk zijn de broers komende uit een gezin van totaal 39 (jahaa vader heeft niet stil gezeten) overheerlijke gebakjes.

Het Spaanse Los Vivancos is de dans- en muzieksensatie die gevormd wordt door maar liefst zeven sexy broers! Het gepassioneerde en vurige Flamenco vormt de basis van deze mix aan sensuele en spectaculaire dansstijlen die afgewisseld worden met acrobatische hoogstandjes en prachtige instrumentale intermezzo’s. Van kinds af aan zijn de broers op de beste universiteiten en instituten over de hele wereld getraind in dans en muziek. Inmiddels leggen ze wereldwijd elke arena en elk theater compleet aan hun voeten met een spectaculaire show die onvergelijkbaar is met welke show dan ook.


Foto: http://www.cultuurgids.avro.nl/front/detailmusical.html?item=b27b43cf75f877d98ed8a64c3d3e576d
Filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=0VK1UN-1NNU
Bron: http://www.beatrixtheater.nl/?page=386

vrijdag 4 september 2009

Vueling en Clickair - travel

Wie vaker heen en weer vliegt naar Barcelona of Madrid, moet haast wel bekend zijn met Vueling Airlines en Clickair. Vueling Airlines is net zoals Clickair een Spaanse low cost luchtvaartmaatschappij met als thuisbasis de luchthaven in Barcelona 'El Prat'.

Op 8 juli 2008 fuseerde Vueling met de Spaanse lowcost airline Clickair.
De naam die het nieuwe bedrijf werd Vueling en werd daarmee de op 3 na grootste luchtvaartmaatschappij van Spanje, met 1.300 werknemers. Het Spaanse Iberia heeft een belang van 40% in het nieuwe bedrijf. De samenbundeling levert een aanbod op van 92 routes en 45 bestemmingen, te vliegen met 35 toestellen. De Vueling vloot bestaat uitsluitend uit Airbussen A-320, elk met een capaciteit van 180 passagiers.

Vueling heeft niet alleen een jonge vloot maar bestaat ook uit een jonge club mensen. Vueling zorgt met hun laagdrempeligheid dat vliegen voor iedereen toegankelijk wordt.
Ik heb zelf even voor Vueling mogen werken, dus er rest mij niets anders te zeggen dan Feliz Vueling! (ipv goede vlucht wenst men haar passagiers goede vueling!) Check ook onderstaande grappige namen van de vloot met 35 toestellen. Om creativiteit zitten zij in ieder geval niet verlegen.

  • Vliegtuig 1: Barceloning 01/07/2004
  • Vliegtuig 2: Born to be vueling 07/07/2004
  • Vliegtuig 3: Vueling the sky 30/11/2004
  • Vliegtuig 4: Veni,vidi,vueling 04/12/2004
  • Vliegtuig 5: Vueling the World 07/03/2005
  • Vliegtuig 6: The joy of Vueling 12/04/2005
  • Vliegtuig 7: Eloy frutuoso 04/10/2005
  • Vliegtuig 8: La vita è vueling 14/11/2005
  • Vliegtuig 9: Quien ni corre vueling 13/12/2005
  • Vliegtuig 10: Vueldone 14/02/2006
  • Vliegtuig 11: Vueling voy,Vueling vengo 27/04/2006
  • Vliegtuig 12: Connie Baraja 01/06/2006
  • Vliegtuig 13: Vueling, que es gerundio! 12/06/2006
  • Vliegtuig 14: No Vueling no party 27/06/2006
  • Vliegtuig 15: Elisenda Masana 30/11/2006
  • Vliegtuig 16: Vueling in love 20/12/2006
  • Vliegtuig 17: The Vueling Stones 23/02/2007
  • Vliegtuig 18: Be vueling my friend 06/04/2007
  • Vliegtuig 19: Ain't no vueling high enough 16/05/2007
  • Vliegtuig 20: Absolute Vueling 16/05/2007
  • Vliegtuig 21: A Vueling, que son dos dias 12/06/2007
  • Vliegtuig 22 t/m 35: vliegtuigen die na de fusie, via een prijsvraag, nog namen moeten krijgen.
Bron: wikipedia
Foto: http//simflight.es/wp-content/uploads/2009/07/vueling-clickair-fusion.jgp
Filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=akmjwU5IKWY


Hotel Palacio del Retiro - bijzondere plekken in Madrid



Aan de rand van het grootse Parque del Gran Retiro in Madrid kun je Palacio del Retiro vinden, een boutique hotel met een interessante mix van stijlen. Vreemd genoeg gaan zowel de mid-century classics, als hier en daar wat pop-art heel goed samen met de typisch Madrileense art deco architectuur en decoraties. De smeedijzeren trapleuningen, het houtsnijwerk, de ornamenten aan het plafond en de donkere houten vloeren geven het hotel echt een ziel. Voor degenen die lekker willen shoppen of het bruisende uitgaansleven willen zien, het hotel ligt op loopafstand van Gran Via en Chueca.

Adres: Alfonso XII 14, 28914 (metrohalte; Banco de Espana of Retiro)
Filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=4E3-gu6qQMQ
Bron en foto's: http://www.trivago.nl/madrid-32027/hotel/palacio-del-retiro-100494/fotos