vrijdag 31 december 2010

2010 Spaanse hoogte- en dieptepunten...een terugblik - Casa Archidona Report

Als we terugblikken op het afgelopen jaar, heeft Spanje in het algemeen een slecht jaar achter de rug. De economische crisis gekoppeld met de hoge werkeloosheid heeft een bittere nasmaak gegeven. Op 29 september werd er 24 uur een nationale staking gehouden, uit protest tegen de besparingsplannen van de regering. Dit is de 7de algemene staking sinds de dood van Franco, toen Spanje een democratie werd. Ook kregen meer dan 330.000 reizigers het te verduren met de staking van de luchtverkeersleiders die wegens ongunstige arbeidsvoorwaarden het werk naast hun neerlegden op 4 december. Daarentegen kon Spanje op het gebied van sport in 2010 zijn ego wel weer een beetje opkrikken. Formule 1 met Fernando Alonso, tennis met Rafael Nadal, Jorge Lorenzo wereldkampioen in de MotoGP klasse, successen zoals Contador in de wielersport en Marta Dominguez in de atletiek werden dit jaar overschaduwd door dopingschandalen. En dan het WK voetbal, natuurlijk mag de titel met Spanje als wereldkampioen niet ontbreken, deze toverde op velen Spanjaarden een glimlach op het gezicht. Daaraan verbonden verkiest Casa Archidona het Spaanse tv moment van 2010: Spaanse keeper Casillas kust zijn vriendin Sara(sportverslaggeefster) tijdens live interview na het winnen van de wereldtitel. Hevig kritiek ontving Sara nadat Spanje de eerste wedstrijd had verloren tegen Zwitserland. Haar aanwezigheid op het veld als verslaggeefster had haar vriend de keeper Casillas doen afleiden. Gelukkig is het tegendeel bewezen. Een aangename aanwinst is tevens de hogesnelheidstreinlijn tussen Madrid en Valencia weliswaar met een prijskaartje van 6,6 miljard euro. Met een topsnelheid van 330 km/uur nu nog maar een reistijd van 95 minuten in tegenstelling tot de normale 3 uur en 25 minuten moet 55% van de vluchten, 25% van de autoritten en 5% van de busritten tussen deze twee steden gaan vervangen. Een ander feit, 2010 geen slachtoffers op Spaanse bodem wat betreft ETA. Verder kregen wij op gastronomisch gebied slecht nieuws te verwerken, Ferran Adria, beste kok ter wereld besloot te stoppen met zijn restaurant El Bulli. Helaas moesten de Spanjaarden ook afscheid nemen van Octupus Paul, de inktvis die wereldberoemd werd door te voorspellen dat Spanje kampioen werd, overleed in het aquarium van Oberhausen, hij werd 2,5 jaar; Spaanse flamencozanger Enrique Morente overleed op 67 jarige leeftijd door een herseninfarct na een operatie aan slokdarmkanker; Juan Antonio Samaranch, de voormalig voorzitter van het Internationaal Olympisch comite overleed aan hartklachten, hij werd 89 jaar.Tot slot de achterklap van dit jaar, Penelope Cruz en Javier Bardem verrasten de roddelbladen met hun huwelijk, roddelpers baalde enorm dat zij niet op de hoogte waren. Inmiddels ook in verwachting van hun eerste kind.

Zie hieronder de samenvatting van de top 10 lijst van 2010.

SPANJE TOP 10 - 2010

1.ECONOMIE.CRISIS (WERKELOOSHEID)

2.SPORT.SPANJE WERELDKAMPIOEN

3.TV MOMENT.CASILLAS KUST SARA

4. DEMOCRATIE.NATIONALE STAKING 29 SEPTEMBER 2010

5. LUCHTVAART.LUCHTVERKEERSLEIDERS STAKEN 4 DECEMBER 2010

6. OVERLIJDEN. OCTOPUS. ENRIQUE MORENTE.JUAN ANTONIO SAMARANCH

7. BASKISCHE AFSCHEIDINGSBEWEGING.GEEN ETA SLACHTOFFERS GEVALLEN OP SPAANS GRONDGEBIED

8. OPENBAAR VERVOER. HOGE SNELHEIDSLIJN NAAR VALENCIA

9. GASTRONOMIE. FERRAN ADRIA STOPT MET EL BULLI

10. ACHTERKLAP. PENELOPE CRUZ TROUWT IN HET GEHEIM MET JAVIER BARDEM EN ZIJN ZWANGER


Casa Archidona wenst iedereen een fijne jaarwisseling en voor 2011 suerte, salud, amor y paz! Hierbij nog het filmpje van het door ons verkozen Spaans teder tv moment van het jaar.

donderdag 30 december 2010

Trek rood ondergoed aan met oud en nieuw! - gebruiken en gewoonten

En voor wie zich graag wil oververzekeren als het gaat om geluk. Zit je in Spanje met oud en nieuw gebakken. Trek met oud jaar rood ondergoed aan, dit moet afgezien van de 12 druiven van geluk dan nog meer voorspoed brengen. Ik ben niet bijgelovig, al hoewel, ik neem het zekere voor het onzekere. Dus ook ik heb mijn rood ondergoed al uit de kast getrokken. En ongetwijfeld staat het vast en zeker ook voor vruchtbaarheid. Of het dan voor iedereen handig is, weet ik niet. Mocht je je succes willen verzekeren en niks in huis hebben, in Spanje kan je er bijna niet om heen, overal wordt het verkocht, op de markten, lingeriezaken dus doe er je voordeel mee. Maar ook als je in Nederland woont, met een beetje zoeken vind je wel wat. Al zijn het rode sokken. Het gaat om het idee! Heel veel geluk gewenst!

Wegens kerst zullen deze eerder geplaatste posts weer de revue passeren.

Las uvas de la suerte "De druiven van geluk" - feesten

Het einde van het jaar is al bijna in zicht dus kijkt men terug op het afgelopen jaar, de mooie momenten, de minder mooie momenten, wat wij hadden willen doen en verzuimd hebben of wel gedaan hebben en beter niet hadden moeten doen, en zo brengt het ons met weer goede voornemens voor het komende jaar. Dit is hartstikke goed nieuws natuurlijk, we beginnen weer met een schone lei want we hebben weer nieuwe ronden en nieuwe kansen. Toch helpen de Spanjaarden het geluk graag een handje. Helaas niet met prachtig vuurwerk zoals in Nederland om de kwade geesten te verjagen maar wel met twaalf druiven. Zo blijven vele Spanjaarden op oudejaarsavond 'Noche Vieja' tot middernacht thuis. Daarna is het feesten buiten de deur, met name voor de jongere generaties. De traditie van de druiven van geluk stamt uit de 20e eeuw. Nog geen 100 jaar geleden haalden de Spaanse wijnboeren een fantastische marketingstunt uit die je nog tot op de dag van vandaag tijdens de jaarwisseling in Spanje terugziet. De oogst was in dat bewuste jaar namelijk zo groot dat ze het unieke plan bedachten om alle Spanjaarden op 31 december bij elke klokslag van 12 uur een druif te laten eten. Dit zou geluk en voorspoed brengen voor alle 12 maanden van het nieuwe jaar. En nog ieder jaar zit heel Spanje op oudejaarsavond met een bordje druiven op de bank te kijken naar het beroemde klokkenspel van de Puerta del Sol in hartje Madrid dat live wordt uitgezonden. De klok op het Casa de Correos aldaar slaat dan twaalf keer. Op het moment dat de klok op de Puerta del Sol in Madrid 12 uur begint te slaan, wordt er druifgehapt. Eén druif per klokslag. Nadat de druiven naar behoren zijn verwerkt, mag je een wens doen en wordt er getoost op het nieuwe jaar. Met heerlijke, Spaanse champagne (Cava). En dan wordt er uitbundig gefeest tot de vroege ochtend. En dit jaar ben mag ik zelf voor het eerst in levende lijve meemaken op Puerta del Sol. Ik ben reuze benieuwd. Het word gegarandeerd een chaos met al die mensen. Maar dit moet je toch een keer in leven hebben meegemaakt?

Tips van een kenner: Neem het liefst kleine druiven. Zorg ervoor dat je je druiven op tijd hebt ingeslagen. Als je wacht tot op het laatste moment, grote kans dat ze uitverkocht zijn. Bedenk, heel Spanje moet opeens druiven hebben. Bovendien maakt de groenteboer daar handig gebruik van door je de hoofdprijs te laten betalen. Tegenwoordig heb je ook ingeblikte "Druiven van geluk". Dit kleine blikje past in je jaszak en daardoor handig voor als je buiten op het plein de druiven gaat nuttigen. Afgezien van het feit dat deze traditie tot hilariteit leidt, moet je wel oppassen dat je je hierdoor tijdens de klokslagen niet verslikt. Ik zeg: Lang leve de pitloze druiven!

Wegens kerst zullen deze eerder geplaatste posts weer de revue passeren.

dinsdag 28 december 2010

Freixenet, bubbels en nog eens bubbels - feesten

Nu Oudjaar steeds dichterbij komt moet er voldoende drank in huis worden gehaald.We hebben de anisette gehad (anijs likeur) maar we mogen de Spaanse champagne niet vergeten. Zo heeft Frankrijk zijn champagne en Italie zijn proseco, en inderdaad Spanje mag niet achterblijven met de mousserende wijnen en moeten zij het hebben van hun cava. De cava is niet alleen een must met de nieuwjaarswisseling maar ook met kerst kan het net dat beetje extra vreugde meebrengen (op andere dagen werkt het trouwens ook prima). Het meest bekende merk is Freixenet. Wie ooit in Barcelona (in Sant Sadurní d'Anoia om precies te zijn) komt, doet er goed aan om een wijnproeverij mee te maken bij Freixenet zelf. Het is een van de grootste cava-producenten, met wereldwijd vestigingen. Het verkoopt ruim 200 miljoen flessen per jaar, met een omzet van ruim 500 miljoen euro. De cava’s worden hoofdzakelijk gemaakt uit Macabeo-, Parellada-, Xarello- en ook Chardonnay-druiven. Het wijnhuis werd in 1861 opgericht als “Casa Sala” door Francesc Sala i Ferrés. Het huwelijk van zijn kleindochter Dolores Sala Vivé met Pedro Ferrer Bosch, bezitter van het wijngoed "La Freixeneda", in 1889 betekende de start van het wijnhuis. Freixenet werd de merknaam van de onderneming. Men besloot zich toe te leggen op de mousserende cava's. De wijnkelders werden uitgebouwd in Sant Sadurní d'Anoia. In 1935 werd een eerste vestiging opgericht in de Verenigde Staten. De Spaanse Burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog hielden de groei weliswaar even op, maar in 1941 lanceerde men de Carta Nevada, wat een van de succesvolste cava's van Freixenet zou worden. De Cordon Negro, een succesvol exportproduct, werd in 1974 gelanceerd. Naast de diverse cava's, is de groep tegenwoordig ook eigenaar van diverse gewone wijnen. Je begrijpt het al Freixenet komt zeker voor op het boodschappenlijstje. Salud!

Bron: wikipedia
Homepage: www.freixenet.com

Wegens kerst zullen deze eerder geplaatste posts weer de revue passeren.

zondag 26 december 2010

Zambomba, een bijzonder instrument (De Vuvuzela van de kampioenen) - feesten

Jullie hebben kunnen lezen dat op kerstavond de gewoonte is, de straat op te gaan om kerstliederen te zingen vergezeld van een zambomba en een pandereta (tamboerijn). Maar wat is nu een zambomba, als het vertaald zou worden naar het nederlands is het een foekepot. Met een beetje geluk weet opa en oma wat een foekepot is. Maar voor de meesten onder jullie zal de foekepot onbekend zijn. Het is een instrument die zelf gemaakt wordt van bijvoorbeeld een bloempot of trommel, waarover een varkensblaas of dierenhuid wordt gespannen. Dan gaat er in het midden een rietje of stok in, en doordat je het rietje of stok op en neer beweegt, onstaat er een zoemend geluid. Zo werd het vroeger gedaan, nu zie je deze traditie voornamelijk in de kleinere dorpen.

Wegens kerst zullen deze eerder geplaatste posts weer de revue passeren.
Filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=bEW-hODokrU

Toevallig dit jaar, heeft Iberia de zambomba in haar reclame verwerkt. Zie hier het filmpje.

vrijdag 24 december 2010

Kerstavond en de mis van de haan - feesten

In Nederland vieren we eerste en tweede kerstdag (ongetwijfeld in het leve geroepen zodat je er niet onderuit kan en ook je schoonouders kunt bezoeken), in Spanje wordt op 24 december Kerstavond oftewel Nochebuena de belangrijkste kerstviering gehouden. Deze dag staat in het teken van hoe kan het ook anders; de familie en eten. De dag zelf is het een drukte op de wegen en vliegvelden zodat iedereen zich op tijd kan verzamelen voor het diner, meestal bij het ouderlijk huis, urenlang is er in de keuken gestaan, de typische kerst lekkernijen zijn op tafel gezet zoals o.a. turrón, mazapán, polovorones, mantecados om daarna de straat op te gaan en kerstliederen "villancicos" te zingen vergezeld van een pandereta (tamboerijn) en de zambomba zie uitleg volgende bericht, vervolgens de nachtmis of misa del gallo (mis van de haan) te bezoeken. Het wordt de mis van de haan genoemd omdat naar verluid de haan de eerste getuige was van de geboorte van Jesus en dus ook de eerste die de geboorte aankondigde.

Wegens kerst zullen deze eerder geplaatste posts weer de revue passeren.

woensdag 15 december 2010

Oliphant, boutique tres chic in Madrid die Parijs ademt! - mood shopping




















Deze winkel die Parijs ademt, doet je vergeten dat je toch echt in Madrid bent. Het gevoel voor ambiance, detail en verfijning die een ware Parisienne van nature in zich heeft, is vertaald in deze winkel. Kleding voor vrouwen maar ook baby kleertjes. Op kleur gerangschikt, zodat je heel eenvoudig een outfit kunt samenstellen. Merken als Blush,
Stella Forest, Tara Jarmon, Bensimon, Madame à Paris, Hatford, Bellrose en Mellow Yellow schoenen verfraaien de collectie. Perfect voor maatjes minder dus madame P'tit is hier een graag geziene gast. Het interieur is ook te koop dus zie je leuke badspulletjes, bank of kast die je in gedachten al in jouw inrichting ziet staan, pas de problem! Tevens maken zij hun eigen sieraden en is het mogelijk om er een persoonlijke touch aan te geven. Voor de globetrotter onder ons is de sieraden collectie Travel Oliphant die Parijs, New York, China en Rusland vertegenwoordigt, een mooi geschenk voor onder de kerstboom. (hint, hint!!).

PS: Als je de winkel gaat bezoeken en je ziet dat je eerst op de bel moet drukken, laat dan de drempelvrees je er niet van weerhouden naar binnen te gaan. Je zal zien dat de verkoopsters je uiterst vriendelijk van dienst zullen zijn.


Adres: Calle Santa Teresa 7, 28004 Madrid
Bron: www.oliphant.es

zaterdag 11 december 2010

Hotel Aire de Bardenas (Navarra)**** by Emiliano Lopez en Monica Rivera, design ontmoet natuur! - travel

Te midden van een uitgestrekt graanveld, vlakbij het natuurpark las Bardenas Reales van Navarra en op slechts 3 km afstand van Tudela's oude stadscentrum, vind je pure stilte omringd door de maan en de sterren; Hotel Aire de Bardenas. De omgeving is spectaculair, geniet van het woestijnachtig gebied, de culinaire hoogstandjes, het unieke ontwerp en de zonsopgang. Aire de Bardenas telt 22 kamers die minimalistisch zijn ingericht, waarin je achter de grote vierkante ramen heerlijk beschut zicht hebt op de weidse velden. Beschut? Het hotel heeft niet voor niets Aire in zijn naam verwerkt, het verwijst naar haar rol bij de windenergieproductie. Wind is hier namelijk vollop aanwezig. Het viersterren hotel bezit 21 prijzen op het gebied van architectuur en interieur. Design ontmoet natuur. (met respect natuurlijk) Adembenemend exclusief!

Bron: www.airedebardenas.com
Filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=Rl_XEMYw_hY
Adres: Ctra. de Ejea, Km. 1,5 31500 Tudela

woensdag 8 december 2010

8 december Inmaculada Concepcion - feesten

Maandag was het al een feestdag in Spanje, dinsdag ging iedereen weer aan het werk (tenzij vrij genomen) en vandaag mochten wij weer uitrusten! De reden dit keer natuurlijk van katholieke aard: Maria Onbevlekte Ontvangenis.
Voor de niet gelovigen hier wat achtergrondinformatie:

De Onbevlekte Ontvangenis van Maria is een dogma van de Rooms-katholieke Kerk dat op 8 december met een hoogfeest gevierd wordt. Het dogma bevestigt de bijzondere status van Maria door vast te stellen dat zij ter wereld kwam zonder door de erfzonde te zijn belast.
Zij ontving, met andere woorden, een onbevlekte ziel. Op haar ziel werd door God reeds tevoren de zuiverende werking van de toekomstige Verlossing door haar Zoon Jezus Christus toegepast.Het dogma werd op 8 december 1854 afgekondigd door paus Pius IX en zette onder Rooms Katholieken een nieuwe golf van Mariaverering in gang. Omdat het dogma niet expliciet vermeld wordt in de bijbel, wordt het door de protestantse kerken afgewezen. Katholieken wijzen daarop dat er wel degelijk in de Bijbel een passage staat, waarin God zegt dat "niets dat onrein is de Tempel zal binnen gaan". Het menselijk lichaam wordt in de Bijbel vaak genoemd als tempel van de Heilige Geest. Volgens deze zienswijze kan ook de Heilige Geest nergens komen of binnentreden waar onzuiverheid heerst. Aangezien Jezus Christus waarlijk God en waarlijk mens was, kon ook Hij pas incarneren als de plek van incarnatie ook zuiver was. Het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis wordt vaak verward met een ander dogma: dat van Jezus' geboorte uit een maagd.

Bron: http://www.beleven.org/feest/maria_onbevlekte_ontvangenis
Foto: http://www.donbosco.es/Santoral/imagenes/0812.jpg

maandag 6 december 2010

De Dag van de Spaanse Grondwet - feesten

Vandaag is het een bijzondere dag en niet omdat Sinterklaas jarig is of dat hij weer richting Spanje vertrekt. Maar 6 december is de Dag van de Spaanse Grondwet, een nationale feestdag in Spanje. Na veertig jaar monddood onder dictatuur van Franco stemde op 6 december 1978, 92% van de Spaanse bevolking in met een nieuwe grondwet. Dit referendum was ingezet mede op initiatief van het nieuwe gekozen parlement en Juan Carlos I die, na de dood van dictator Franco, de Spaanse koning was geworden.

Spanje is een constitutionele monarchie met een koning als staatshoofd. Het Spaanse parlement ( Cortes Generales) bestaat uit twee kamers en wordt voor vier jaar gekozen: het Congres van Afgevaardigden (350 leden) en de Senaat (208 direct gekozen en 51 regionale vertegenwoordigers). De Minister-president (Presidente del Gobierno) wordt gekozen door het Congres van Afgevaardigden.


De Spaanse grondwet gaat uit van de eenheid van de natie. Daarnaast beschikken alle 17 regio's, of te wel 'autonome deelstaten' waaruit Spanje bestaat over een specifiek Statuut waarin de verhouding tussen de staat en de betreffende regio is vastgelegd. De hierdoor toegekende mate van autonomie verschilt per regio. De regio's Catalonië en Baskenland hebben de meest vergaande autonome status. Tenslotte genieten de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla, aan de kust van Noord-Afrika, sinds 1995 ook een beperkte vorm van autonomie.


Op de dag van de Grondwet wordt dus gevierd dat Spanje van dictatuur werd omgezet tot democratie. Deze dag wordt met name gezien als de start van de december feestdagen en vele Spanjaarden nemen in combinatie met 8 december, feest van de Onbevlekte Ontvangenis een dagje extra vrij zodat ze een lang weekend hebben, hier bekend als "puente". De dag van de Grondwet is echter ook steeds populairder geworden voor protesten en politieke verklaringen.

Bron: http://www.beleven.org/feest/dag_van_de_grondwet_spanje
Foto: http://www.filmica.com/sonia_blanco/archivos/fotos/constitucion_de_1978.jpg

zondag 5 december 2010

Linzen, als je wil eet je ze op, zo niet laat je ze staan - Spaanse uitdrukkingen

In deze rubriek pakken wij uit de grabbelton van de veel voorkomende Spaanse uitdrukkingen er een uit.

Uitdrukking:


"Lentejas, si quieres las comes, si no las dejas"

Letterlijke vertaling:
Linzen als je wil eet je ze op anders laat je ze staan.


Woorden:
Lentejas = linzen
si quieres = als je wil (afkomstig van werkwoord "querer")
las comes = eet je ze op
si no = zo niet
las dejas = laat je ze staan (afkomstig van werkwoord "dejar")

Betekenis: Deze uitdrukking wordt vaak geroepen wanneer je een bord linzen voorgeschoteld krijgt en geeft dus aan dat je over moet gaan tot actie (met name kinderen), ook betekent het dat je neemt wat je wordt aangeboden anders blijf je met niks achter. Eigenlijk wat wij kennen als eten wat de pot schaft.

Foto: http://www.salood.com/wp-content/uploads/2007/11/lentejas.jpg