zaterdag 29 januari 2011

SecondHome international beurs 18/3 tot en met 20/3 - agenda

Van plan een droomhuis te kopen in Spanje?

Second Home International is de beurs die je wegwijs maakt in het internationale aanbod van tweede huizen.

Op de beurs vindt je ervaren en betrouwbare aanbieders, bemiddelaars en adviseurs.
Daarnaast wordt ook ruim aandacht gegeven aan de praktische zaken rondom het aankopen of bezitten van een tweede huis. Zo ontmoet je op de beurs ook beheer- en verhuurorganisaties, financiële dienstverleners, hypotheekverstrekkers, juridische en fiscale adviseurs en verhuisbedrijven.Tenslotte is er een uitgebreid seminarprogramma waarin diverse onderwerpen worden behandeld rondom de aanschaf en het bezit van een tweede huis.

Website: www.secondhome.nl

maandag 24 januari 2011

FITUR, grootste internationale toerisme beurs van Spanje - Casa Archidona Report

Afgelopen weekend vond de 31ste editie van FITUR (Feria Internacional de Turismo) plaats, de grootste Internationale Toerisme beurs van Spanje en niet te vergelijken met onze "vakantiebeurs.". De beurs is zeer indrukwekkend; immense grote stands, veel aandacht besteed aan presentatie, fanfare, verschillende optredens en Braziliaans carnaval. Op uitnodiging kon ik rustig even rondkijken en inspiratie opdoen. Met meer dan 10.000 exposanten uit 166 verschillende landen, weet je eigenlijk niet waar je moet beginnen. (Trek er gerust een dag voor uit of liever een lang weekend) )Naar hier en daar wat stands bezocht te hebben o.a. Japan en Colombia, besloot ik mij maar te richten op waar ik voor gekomen was, Spanje. Meerdere hallen waren ingericht met stands over Spanje en gelukkig goed onderverdeeld in regio's. Dan besef je pas hoe groot en divers het land is. Ik heb hier en daar wat leuke ideeën op gedaan en ik zal die natuurlijk de komende tijd met jullie delen.

Website: http://www.ifema.es/ferias/fitur/default.html

vrijdag 21 januari 2011

Het eerste hotel gemaakt van vuilnis opent deuren in Madrid - travel

Het hotel is bijna volledig gemaak van niet organisch afval, in totaal 12 ton afkomstig van Europese stranden. In opdracht van Corona's programma "Save the Beach" en campagne "Experience the Extraordinary" ontwierp de Duitse kunstenaar Ha Schult dit bijzondere hotel. "El hotel de basura" opende zijn deuren op 19 januari op Plaza de Callao, telt 5 kamers, biedt plaats aan maximaal 10 personen per nacht en biedt dagelijks tours aan tussen 11:00 en 19:00u aan maximaal 15 personen per rondleiding. Wil je reserveren, dat kan via Facebook. Wees er snel bij want 23 januari sluit het hotel alweer zijn deuren! Een goed initiatief om de ogen letterlijk & figuurlijk van de gasten te doen openen en hopende dat men meer bewust wordt om zuinig te zijn op onze stranden.

Filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=Olm0bo9B8fk
Foto: http://kilometreando.com/wp-content/uploads/2010/06/Save-The-Beach.jpg
Website: http://www.coronasavethebeach.org/age-control/

donderdag 20 januari 2011

De wereld is een zakdoek - Spaanse uitdrukkingen

In deze rubriek pakken wij uit de grabbelton van de veel voorkomende Spaanse uitdrukkingen er een uit.



Uitdrukking:


"El mundo es un pañuelo"

Letterlijke vertaling:
De wereld is een zakdoek


Woorden:
El mundo = De wereld
es = is (afkomstig van werkwoord "ser")
un pa
ñuelo= een zakdoek

Betekenis: De wereld is klein. De wereld lijkt groot maar wat blijkt iedereen kent elkaar via gemiddeld 6 tussenpersonen. Je kent het wel, zo kom je er bijvoorbeeld achter dat jouw collega bevriend is met een oud klasgenoot van jou of je gaat op op reis en treft een bekende van thuis. Iedereen is op de een of andere manier met elkaar verweven. Nu met alle sociale netwerken zoals Facebook en Linkedin zie je dat des te duidelijker. Dus als je het zo bekijkt is het eigenlijk niet zo raar dat er wordt verwezen naar een "zakdoek", een weefsel. It's a small world after all!

Foto: http://www.manuelburak.com.ar/blog/wp-content/uploads/2009/07/mundopanuelo.jpg

zondag 16 januari 2011

Laat je verleiden in een Poëzie Bordeel - bijzondere plekken in Barcelona

In het kader van je wil niet elke avond biefstuk ...oftewel je bent op zoek naar een leuk alternatief om je maag (ik bedoel avond) te vullen. Mogelijk voor de verlegen types wat te hoog gegrepen of misschien juist wel de perfecte gelegenheid om je grenzen te verleggen. Terugdenkend aan "You never try- You never know" de levensmotto van de gids tijdens een van mijn reizen die mij altijd is bijgebleven. Kortom, als je het niet probeert weet je het ook niet en je stamkroeg blijft toch wel op je wachten. Het Poëzie Bordeel is een surrealistische gebeurtenis, een voorstelling gebaseerd op het concept van een bordeel met interesse voor literatuur en die het voordragen van poëzie anders weet te benaderen. Het idee is overgewaaid vanuit New York naar Barcelona. De nacht van de "Madame" kenmerkt zich door een groep dichters die bij elkaar komen voor literaire uitspattingen. De dichters spelen om het netjes te omschrijven "gezelschapsdames/heren" en de bezoekers pretenderen "klanten" te zijn. Hier geen lichamelijke geneugten maar wel intieme privélezingen. Het oor wil natuurlijk ook wat! En ook hier geldt "voor niets gaat de zon op" dus een kleine vergoeding wordt zeer gewaardeerd. Check voor het volgende evenement op hun website en laat ons weten of het de moeite waard is.

Website: http://www.prostibulopoetico.com/prostibulo-poetico/Intro.html
Foto: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1342292151794&set=o.289449821569

zaterdag 15 januari 2011

Flamenco Biënnale 2011 Amsterdam, Rotterdam en Utrecht 21/1 t/m 30/1

De top en voorhoede van de flamenco verzamelt zich voor de derde keer in Nederland van 21 t/m 30 januari 2011. De Flamenco Biënnale Nederland toont de rijke flamencotraditie in volle beweging en grote veelzijdigheid met moderne dansvoorstellingen, intieme zangrecitals en spannende muzikale allianties waarin over de grenzen van het genre wordt gekeken. Flamenco, ‘de kunst, de schreeuw, van het Andalusische volk en de zigeuners’ zoals de Spaanse dichter Federico García Lorca en componist Manuel de Falla begin vorige eeuw stelden, is inmiddels werelderfgoed geworden. De Flamenco Biënnale nodigt dansers, choreografen, zangers en gitaristen uit die met hun visie de eeuwenoude dans- en muziekvorm levend houden en van deze tijd maken. Check voor het programma op hun website.

Website+Bron:http://www.flamencobiennale.nl/
Foto: http://www.deflamenco.com/agenda/cartelera/bienale.jpg

donderdag 13 januari 2011

Vitamineboost nodig? Laat je in de watten leggen bij Oliva te Cuida (lunchroom) - bijzondere plekken in Madrid



















Je moet goed speuren om pareltjes te vinden van Noord Europese standaard. Door de volop aanwezigheid van Spaanse
kitsch of kille eetgeleden, zie je soms door de bomen het bos niet meer. Zoekt en gij zult vinden. Zo kwam ik weer bij Calle Santa Teresa terecht. Dat inmiddels het favoriete straatje begint te worden, waar ook de mooie winkel Oliphant te vinden is. Ik heb er trouwens nog een bijzondere winkel ontdekt, dus die houden jullie nog van mij tegoed voor een andere keer. Ja, de selectie criteria zijn hoog. Het moet een fris concept zijn maar het moet wel warmte uitstralen. Een plek die een totaalplaatje kan bieden, dus niet alleen lekker eten, niet alleen goede service of niet alleen sfeer. Casa Archidona wil het liefst allemaal. Olivia te cuida ("Olivia zorgt voor je") is een lief klein restaurantje met oog voor detail; die niet alleen of...of maar juist en...en kan bieden zonder pretentieus te zijn. Het is een interessant interieur die rustiek met een tikkeltje industrieel weet te combineren. Je kan er je dag goed mee beginnen met toast, huisgemaakte jams, koffie, thee en vruchtensappen. Kom je voor de lunch of het diner aanschuiven dan heb je daar een gezonde keus aan gegrilde seizoensgroenten, salades, chutneys, humus, bulgur, couscous, huisgemaakte croissants, sandwiches, pizza's, koekjes, taartjes etc. Eerlijk eten, met andere woorden biologisch en een boventoon van macrobiotisch, vegetarisch tegen vriendelijke prijzen. Geen hippie macrobiotisch fanatisme maar simpelweg voor degenen die goed voor zichzelf zorgen. Olivia te cuida is een soort van Davitamon Totaal, met al de mineralen, vitaminen en energie die je tot je neemt kan je er weer de hele dag tegenaan. Reserveer wel van tevoren! Je kunt tevens de locatie afhuren voor speciale gelegenheden.

Website: www. oliviatecuida.blogspot.com

Adres: Calle Santa Teresa 8, 28004 Madrid (metrohalte: Alonso Martinez)

maandag 10 januari 2011

Loewe meer dan 160 jaar vakmanschap en de mysterieuze man van weinig woorden - mode

Het komt met bakken uit de lucht, de zon lijkt dit keer geen eerlijke kans te krijgen en ik zoek snel een plekje op waar ik kan schuilen tegen de regen. Al wachtende in het bushokje, kwam ik deze charmante man tegen met een bijzonder aangename geur “Loewe 7”. De gedachte aan deze mysterieuze man liet mij niet los maar gelukkig hoefde ik niet lang te wachten of wij zouden elkaar weer spoedig treffen. De daaropvolgende weken, kwam ik hem namelijk in het Madrileense straatbeeld steeds vaker tegen. Geen enkel woord gewisseld, alleen een vluchtige blik. Wie is deze man toch, die mij voortdurend lijkt te achtervolgen? Nieuwsgierig dat ik was, kwam ik na wat rondvraag bij de “echte” Madrilenen erachter dat het Cayetano Rivera Ordonez was, een bekende Spaanse stierenvechter, zo schijnt. Ik zeg Marketing Missie LOEWE volbracht! Wat een billboard in een bushokje al niet kan losmaken om je interesse te wekken…

Het Spaanse merk Loewe dat tot de groep LVMH behoort, wordt internationaal gezien als een van de allerbeste op het gebied van luxe lederwaren. Wellicht klinkt de elegante Amazona tas, bekend in de oren? De historie gaat terug naar 1846, tijdens twee koninklijke huwelijksvoorbereidingen; die van Hare Majesteit Isabel II van Bourbon en de Hertog van Cadiz en het huwelijk van prinses Maria Luisa Fernanda en Hertog van Montpensier. In datzelfde jaar opende een groep Spaanse ambachtslieden een lederwaren atelier in de Calle Lobo (later Calle Echegaray). Het was pas in 1872 toen Roessberg Enrique Loewe, een Duitse ambachtsman gespecialiseerd in lederbewerking, een bezoek bracht aan de Spaanse hoofdstad en besloot de krachten te bundelen. Hij had de precisie en techniek in huis en Spanje zijn sensualiteit, creativiteit en ongeëvenaarde expertise in leder. Twintig jaar later zorgde een grote poster in de straten van Madrid voor bekendheid bij het grote publiek. In 1905 gaf Koning Alfonso XII Loewe de titel "hofleverancier van het Spaanse koninklijke huis,". Vijf jaar later, met hun reputatie als de meest luxueuze en beroemde boetiek van Madrid, begon Loewe aan uitbreiding op Spaans grondgebied. In 1934 werd de zaak overgenomen door Enrique Loewe Knappe en steeds meer vestigingen werden geopend, waaronder de vestiging op de Gran Via, Madrid, die op de dag van vandaag nog de traditionele stijl laat zien. In de jaren ’60 begon Loewe met de internationale uitbreiding. In 1970 maakte Loewe tevens zijn entrée in de modeindustrie, waaronder te zien bij Karl Lagerfeld, Giorgio Armani en Laura Biagiotti. Niet veel later lanceert men de parfumlijn. Loewe bleef niet stil zitten, in 1988 richt Enrique Loewe de Stichting Loewe op, voor de jaarlijkse internationale Poëzie Prijs. In 1966 viert Loewe zijn 150-jarig bestaan. LVMH neemt dan Loewe over. Het bedrijf met 150 winkels in 35 landen, zag de winst in 2009 met 7,5% stijgen, met name te danken door de groei in China. Loewe, een met de hand vervaardigd luxe product op maat gemaakt door een team van ambachtslieden die van generatie op generatie de expertise voor meer dan 160 jaar heeft doorgegeven.

Bron: wikipedia
Website: www.loewe.com
Filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=AD3LIfoc8BE&feature=related

zaterdag 8 januari 2011

Interview met Anne Pennekamp - lezers aan het woord

*click op het plaatje om profiel te kunnen vergroten

Wat is jouw link met Spanje? De mensen, de manier van leven, de zon, de geur van jasmijn. Ooit komt de dag dat we er part time kunnen gaan wonen en wel het liefst in Chiva.....

Wat mis je uit Spanje? Als ik in Nederland ben mis ik alles wat hierboven beschreven staat. Als ik in Spanje ben mis ik de sauna. ;-)

Kun je een grappige Spaanse culturele anekdote met ons delen? Hier moet ik even over nadenken...

Wat is Spaans temperament? Overal geroezemoes, eindeloos veel tijd, volle terrasjes na middernacht, passie voor hun werk, flamenco (en daar hou ik helemaal niet van maar de passie straalt er vanaf), Spaanse gitaarmuziek,

Heb jij die? Ik begin het te leren...

Antonio Banderas of Javier Bardem? Geen van beiden. Ik hou van blonde haren en blauwe ogen. (Pffft, er staat me daar nog wat te wachten)

Wie of wat kan wat Spaanse peper gebruiken? De Spaanse keuken. Het verbaast me dat de Spanjaarden eigenlijk helemaal niet zo van pittig eten houden. Jammer hoor. Ik vind 'onze' nasi echt zoveel lekkerder dan die flauwe paella.

Tot slot, heb jij nog tips voor mensen die in Spanje willen gaan reizen/ wonen/ werken/ studeren/ B & B opzetten, etc? Ja, een heleboel. Omdat wij zelf twee jaar lang op zoek zijn geweest naar een B&B in Spanje leer je gaandeweg ontzettend veel. Ik heb geprobeerd dit te verwoorden in mijn blog Spanjewensen
Het aller belangrijkste is denk ik wel: Ga naar Spanje omdat je dit met hart en ziel wilt. Denk alles heel goed door. Ga eerst eens een jaar huren voordat je echt gaat emigreren en zorg dat je werk of voldoende financiële middelen hebt.
Doe wat de Spanjaarden doen, ga mee met de flow en het allerbelangrijkste is (denk ik): Leer de taal...

donderdag 6 januari 2011

Komt dat zien! Flamenchica Mundi, flamencosprookje uit 1001 nacht - agenda

Flamenchica Mundi is een kleurrijke mix van Arabische en flamencodans en -muziek waarin het verhaal wordt verteld van Flamenchica Mundi en haar twee zusjes. Flamenchica Mundi betekent het flamencomeisje van de wereld, oftewel het kosmopolitische flamencomeisje. In deze familievoorstelling wordt een brug geslagen tussen de oeroude mediterrane cultuur en de mondiale cultuur van nu.
Flamenchica Mundi is een flamencomeisje dat gek is op dansen. In een droom ziet ze een Arabische en een echte Spaanse flamencodanseres opzwepende dansen uitvoeren. Ze wordt wakker en heeft opeens een paar mooie rode flamencoschoenen. En wat gebeurt er dan? Op 29 januari geeft Teresa Jaldón een kinderflamencoworkshop in Winkelcentrum Brazilië. De workshop is gratis en duurt van 13.00 uur tot 14.00 uur. Check voor flamencolessen voor jong en oud op de website.

Foto+Bron: http://www.flamencoamsterdam.nl/
Filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=XY8kpNpl9Mk&feature=related

Kaartverkoop via het theater
26 JANUARI, WMDC ROTTERDAM, www.wmdc.nl

29 Januari, kinderworkshop , www.lloydhotel.nl

30 JANUARI 12.30-13.30 uur OBA, Amsterdam, Centraal Bibliotheek

www.oba.nl
, RESERVEER NU!!

2 februari, INSTITUTO CERVANTES UTRECHT,
kinderdansworkshop, 15.00-16.00 uur

13 Februari, Flamenco bij Zidtheater, www.zidtheater.nl

9 April , Theater Krakeling, www.krakeling.nl

Driekoningen - feesten

Vandaag is het dan zover,het is Driekoningen! Van origine is Driekoningen het feest waarmee de 'Kerstkring' van twaalf dagen wordt afgesloten. Deze Kerstkring begint met de nachtmis op kerstavond. Volgens de Bijbel kwamen de drie wijzen (later koningen) pas op 6 januari met hun geschenken aan bij de stal in Bethlehem. Balthazar gaf Jezus mirre, een parfum waarmee doden werden ingewreven, om aan te geven dat Jezus zou lijden en sterven. Van Melchior kreeg hij goud, ten teken dat hij de Koning der Koningen zou zijn. Kaspar bracht wierook mee, ten teken dat Jezus zou worden geeerd. In de Middeleeuwen duurde het feest soms acht dagen.

In Spanje wordt Driekoningen nog steeds uitvoerig gevierd. Het is voornamelijk een kinderfeest dat veel weg heeft van het Sinterklaasfeest. Een paar weken voor Driekoningen schrijven kinderen een brief naar de drie koningen waarin ze vertellen wat ze graag willen hebben. Op 5 januari zijn er optochten 'cabalgata de reyes' met praalwagens waarbij de koningen snoepgoed naar de kinderen gooien. Ook wordt er vandaag driekoningenbrood/krans 'el roscon de reyes' gegeten waarin een boon (tegenwoordig een plastic poppetje of iets anders) verstopt zit. Wie de boon vindt, is die dag de koning (de baas). Kinderen gaan verkleed als koningen en met een ster, zingend langs de deuren om snoep op te halen. Na de optocht zetten ze hun schoenen onder de kerstboom. Ook worden er 'geschenken' voor de koningen en hun kamelen neergezet (cognac, koekjes, melk en water) Lieve kinderen vinden de volgende dag cadeaus onder de boom, stoute kinderen een zakje houtskool (van suiker). Eens kijken wat ze voor mij dit jaar hebben meegebracht...

Bron: www.vanharte.nl

dinsdag 4 januari 2011

Estrella Morente in de lente naar Theater Carre Amsterdam, Muziekgebouw Eindhoven, De Oosterpoort Groningen - agenda

Het heeft bijna twee jaar geduurd, maar op de eerste dag van de lente, 21 maart 2011, komt Spanjes superster Estrella Morente terug naar Amsterdam en geeft ze een concert in Koninklijk Theater Carré. Estrella treedt ook op in Muziekgebouw Eindhoven (19 maart) en in De Oosterpoort in Groningen (20 maart).Bienvenida a la primavera!

In 2009 trad Morente op in Amsterdam tijdens het Amsterdam World festival en kreeg ze van de Volkskrant vijf sterren:
"Hier staat een ongenaakbare artieste, een heel grote ster, die iedereen met haar liederen en voordracht onherroepelijk bij de keel grijpt."

Estrella Morente werd in 1981 geboren in Granada, als dochter van ‘maestro’ Enrique Morente (hij wordt de meest briljante zanger van Spanje genoemd; degene die flamenco een nieuw imago gaf, helaas 13 december 2010 overleden) en danseres Aurora Carbonell. Ze gaven haar de naam Estrella (Spaans voor 'ster'), niet wetende dat hun dochter inderdaad een grote ster zou worden! Overigens bestaat Estrella’s familie louter uit muzikanten en zangers, en niet de minsten. Onder haar fans de rockster Lenny Kravitz, de Portugese Dulce Pontes en beroemde filmregisseur Pedro Almodóvar. Hij vroeg haar de titelsong van zijn film ‘Volver’ te zingen. Wie denkt dat Penelope Cruz zelf zingt in de film uit 2006 heeft het mis...Haar drie albums (‘Mi Cante y un Poema’, ‘Calle del Aire’ en ‘Mujeres’) bereikten al snel de gouden en platina status en de Spaanse werd bedolven onder prijzen, waaronder verschillende nominaties voor de prestigieuze Grammy. De 30-jarige zangeres zingt voor uitverkochte zalen in de hele wereld: van Carnegie Hall in New York tot de Barbican in Londen, van Amsterdam tot Lissabon. In Spanje is ze een van de meest geadoreerde flamencoartiesten – en dat wil wat zeggen, want Spanjaarden zijn niet snel onder de indruk. Waar ze ook optreedt, het publiek is overweldigd en recensies zijn lovend. Niet alleen vanwege haar zang, ook Estrella’s uitstraling en persoonlijkheid worden geroemd.

Duende
Estrella Morente's stem heeft een geweldig vol en open geluid, en een frisheid die ongebruikelijk is in de wereld van flamenco. Juist omdat haar stem minder ‘rauw’ is, is ze toegankelijk voor een groter publiek. En –heel belangrijk- ze heeft de duende die flamenco karakteriseert. Duende heeft alles te maken met het moment waarop zanger, danser of gitarist zo volledig opgaat in de muziek dat er magie ontstaat: publiek houdt de adem in en alles concentreert zich rond de persoon met de duende. En precies dat gebeurt keer op keer tijdens haar optredens. Volgens kenners is het zeldzaam, de combinatie van de kwaliteit en power van haar stem en de kracht van haar aanwezigheid en schoonheid. Als je haar ziet optreden, begrijp je dat ze een ster is. Een betere ambassadrice kan haar vaderland én de flamenco zich niet wensen.

TOURDATA 2011
za 19 maart: Muziekgebouw Frits Philips, Eindhoven www.muziekgebouweindhoven.nl
zo 20 maart: De Oosterpoort, Groningen www.de-oosterpoort.nl
ma 21 maart: Koninklijk Theater Carré, Amsterdam www.carre.nl

Website: www.estramorente.es
Bron: www.rockenronnie.nl
Filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=D0zUpOkvMPI&feature=related